vrijdag 24 januari 2020

24/01/2020 Met de auto door een natuurreservaat.


Om 6u48 krijg ik al een eerste bericht van Guntur, de jonge man die voor ons vervoer zou zorgen. We hadden afgesproken om 9u maar om 7u30 staat hij al voor onze homestay. Hij heeft een auto geleend bij een familielid en zijn vriend Redu gevraagd als chauffeur. Zoals we al verwacht hadden wordt het een heel gepas om onze twee fietsen in de Toyota mono volume te krijgen. Er rest alleen nog maar een zitplaats voor de chauffeur en twee passagiers, Guntur moet noodgedwongen dubbel geplooid plaatsnemen in een klein hoekje in de koffer. We doen 4,5 uur over de rit van 209km. Een groot deel van de weg loopt door een nationaal natuurreservaat waar nog olifanten, tijgers en orang-oetangs in het wild leven. Het is Unesco werelderfgoed, en er mag niet gebouwd worden. Het zou een prachtig gebied geweest zijn om door te fietsen maar té lastig. Het was zonder meer een wijze beslissing om dit deel met een auto af te leggen. Onderweg is nog duidelijk te zien hoe overvloedige regen tot aardverschuivingen kan zorgen.
Redu, die voor een dag als taxichauffeur fungeert, is in het normale leven politieagent, net zoals zijn vader, broers en zus. Zijn Engels is niet al te best, maar toch voldoende om onderweg over van alles en nog wat uitleg te geven.
Van zodra we weer afgezakt zijn tot aan de kust komen we weer in bewoond gebied terecht. Kinderen van amper 11 jaar oud rijden hier al met meerderen op een bromfiets naar school, zonder helm en hun rijgedrag is zonder meer levensgevaarlijk te noemen. Volgens Redu zijn er dan ook jaarlijks heel wat doden te betreuren.
Om 12h30 komen we aan aan ons hotel. Als we voor 14h willen inchecken moeten we 100.000 RP extra betalen, de overnachting kost ons amper 75.000 Rp (5 euro) veruit het goedkoopst dat we al gehad hebben. We mogen onze bagage wel achterlaten ergens in het hotel. We laden af, maken onze fietsen terug in orde, gaan een hapje eten en wandelen naar het haventje waar het een drukte van jewelste is. Om 14h checken we in. Krui lijkt een aangenaam vissersdorpje, spijtig steekt de regen stokken in de wielen en blijven we noodgedwongen binnen.




Guntur & Redu

Vissershaventje in Rui

Geen opmerkingen:

Een reactie posten