dinsdag 14 januari 2020

14/01/2020 Mr. Daniel


Onze dag begint met een taxirit naar Dr. Magie voor een behandelingssessie van MJ haar nek. Toevallig is het dezelfde taxichauffeur die ons enkele dagen geleden naar Taman Mini bracht. Hij herkent ons onmiddellijk. Ik moet hem wel even GPS-gewijs helpen om op de juiste locatie terecht te komen. Ik maak met hem meteen een afspraak om ons morgen om 11u te komen afhalen aan het hotel voor dezelfde rit.
Na het bezoek aan Dr. Magie laten we ons met een taxi tot het station Jakarta Kota brengen in het noorden van de stad. Vele gebouwen en museums hier verwijzen naar het koloniaal verleden en de band met Nederland.
Op het Taman Fatahillah plein worden we aangesproken door een man die met veel passie begint te vertellen over de geschiedenis van de omliggende gebouwen Hij neemt ons mee op sleeptouw voor een tocht door de stad die uiteindelijk twee uur zal duren. Hij zou een team van mensen leiden die het ouder stadsgedeelte renoveert en het in zijn oude glorie wil herstellen. Hij weet niet alleen veel over het koloniaal verleden maar spreekt ook veel over het verleden van zijn eigen familie. We krijgen wel soms de indruk dat, om het zacht uit te drukken, enkele onderdelen van zijn eigen verhaal wat erover zijn maar hij weet het echter op zo'n manier te brengen dat het je bij momenten zelfs gaat ontroeren. Hij neemt ons ook mee door een sloppenwijk en we gaan zelfs even spoor lopen. Tot twee jaar terug zou zijn vrouw tussen de treinsporen les gegeven hebben aan de aller armsten. In Jakarta leven er 2,5 miljoen mensen in sloppenwijken en nog eens 1 miljoen onder de bruggen. Daniel, of Mr. Teacher zoals hij hier genoemd wordt, spreekt in een zeer sappig taaltje, een mengeling van Nederlands en Engels. Waar of niet waar wat hij allemaal over zichzelf vertelde, het was zonder meer een bijzonder boeiende en entertainende wandeling met een speciale gids.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten